Cayman Island februar 2000


Den 13. feb. rejste jeg til Grand Cayman. Det er den største af 3 flade koraløer, der ligger midt i det Caribiske hav syd for Cuba og vest for Jamaica. Den er kun 35 km lang langs sydsiden. Vestsiden hedder Seven Mile Beach, og de 11 km sandstrand går altså et par hundrede meter ud, indtil den på 20 meter vand ender i et koralrev, der brat falder 2000 meter. Bag nordsidens koralrev ligger der en kæmpestor lagune med 4 meter vand, det er den berømte Stingray City.

Disse stingrays, der er på størrelse med et sofabord, er ikke særligt vilde længere, de er blevet tilvænnet dykkere, og kommer i dusinvis for at få blækspruttestumper, vi har med ned. Hvor turistet det end måtte være, så er det hyleskægt!

Southern Stingray.
Abstract: Despite the fact that these stingrays are habituated to divers, and the whole enterprise is very touristy, it is really great fun to swim with them. They are after all still wild animals.

Den gule fisk er en Yellowtail Snapper, de kan blive op til 50 cm lange, og kan godt nappe hul i en finger i forsøget på at snuppe en bid af, hvad man måtte have indeni hånden.

Elegant og graciøs over al måde!

Abstract: So big and yet so graceful.


Det er karakteristisk for Caribien i forhold til det Indo-pacifiske område, at der er færre hårdkoraller men til gengæld flere svampe. De farvestrålende blødkoraller man finder i Rødehavet, er helt fraværende her, hvilket giver et lidt mere brunligt helhedsbillede af revene. Svampene prøver her at kompensere.
Abstract: Compared with the Red Sea, the Caribbian has less hard corals but more sponges.

Navnet Barrelsponge passer fint, den er faktisk så stor som en vintønde.

En blåfarvet rørsvamp.

Gul pudeformet svamp.

Yellow Tubesponge.

Forskellige helt flade og lavlignende svampe.

Dette er den mest almindelige vækst, den står overalt; men det er altså en koloni af polypdyr kaldet en hydroide.
Pas på, den brænder!

Her er så de grønne alger, som jeg ikke har set i Rødehavet. God skildpaddeføde.

Elephantear der er meget karakteristisk i Orange Canyon.


Fiskene i Caribien er også ganske anderledes end i det Indo-pacifiske område, nogle af slægterne findes begge steder; men arterne er alligevel forskellige, og det totale antal af fisk er betydelig mindre her i Caribien.
Abstract: The differences in the fish fauna are great compared to the Indo-Pacific habitat, and the total number of fish is considerably lesser here.

Porcupinefish.
Jeg begynder med to fætre - Pindsvinefisken og Kuffertfisken. De beskytter sig forskelligt, den første rejser piggene ved at suge vand ind, den anden er omgivet af et udvendigt benpanser.
Spotted Trunkfish.

...og så en anden slags fætre - Filfisk og Aftrækkerfisk. Filfisken herunder driver langsomt afsted, og kan blive op til 1m lang.
Der er ikke ret mange Aftrækkerfisk i Caribien, jeg så kun nogle få af disse 2 til højre herfor.


Scrawled Filefish.

Læg mærke til Trompetfisken, der står på hovedet ude til venstre.


Queen Triggerfish.

Black Durgon.


På disse Papegøjefisk er der stor forskel på kønnene. Det er hannen til venstre.

Male Stoplight Parrotfish.

Female Stoplight Parrotfish.


4 forskellige Englefisk - og det er vist alt, hvad der er.

French Angelfish..
Rock Beauty.

Grey Angelfish.
Queen Angelfish.


Nogle er store og nogle er små...

Great Barracuda.

Fairy Basslets.

...og nogle er midt imellem.

Foureye Butterflyfish.

Yellowtail Snapper.


...og så nogle heldige skud.

Horseeye Jackfish.

Spotted Trunkfish and French Grunt.

Coney and Blue Chromis.

Longspine Squirrelfish.


Og for at det hele ikke skal gå i fisk, så var der også...

Spiny Lobster.

Arrowhead Crab.

HawksbillTurtle.

Christmasworm on Smooth Starcoral.

Til sidst nogle eksempler på grundlaget for det hele - korallerne. De første er kalkkoraller, det er altså dem, der opbygger revene med deres kalkskeletter.


Giant Braincoral..Funguscoral and Bicolor Damselfish.

Cavernous Starcoral and Hydroids.

Elliptical Starcoral and Fairy Basslet.

Flowercoral.

De sidste eksempler er læderkoraller/blødkoraller, og som navnet antyder står de og svajer i strømmen. De deltager derfor ikke i opbygningen af revene.


Common Seafan (Gorgonia).


Hydroid.

Softcoral.


Jeg så i en sprække i revet en lille flok Blackbar Soldierfish, og i panden på den ene sad der noget, der lignede en tangloppe. Det mærkelige dobbeltvæsen havde jeg før set afbilledet i en bog, så jeg fotograferede og sendte en forespørgsel ud til divemasteren hos Bob Soto på Cayman. Han svarede:
If memory serves me right, this is a Parasitic Isopod that uses the Soldier Fish as its host. The big one that you see is a female that lives and grows by feeding off the host. She also secretes something that dwarfs any other isopods, maybe only the males, that are often present but hardly visible on the surface of the fish. If the large Isopod dies or gets knocked off, another female will grow to take its place. There can be more than one large one as well. I believe that I have also seen Squirrel Fish with these Isopods but I'm not sure. I hope that I have shed some light on the subject for you. I will be sure to check out your site.

Brad Nelson.

=> Emergency Exit...hvis du er faret vild ;-)