Maldiverne julen 2000...I juleferien fra 17. dec 2000 til 2. jan. 2001 var jeg ude på Maldiverne, der ligger sydvest for Indien, hvor jeg håbede på at slippe for smagløshederne og de kristnes børnehavehistorier.
...De første 9 dage var jeg på en liveaboard med MV "Keema" og dens medfølgende dhoni "Godha", der er den båd, der tager os ud til og følger os på revene. Der var 6 dobbeltkahytter med bad og toilet til hver, så det var ganske komfortabelt. De 11 andre og divemasteren var englændere.
...Vi sejlede fra hovedstaden Male først sydpå til Sydatollen, tværs over den til Ariatollen. Vi sejlede en del rundt her, og tog så op til Kuramathiatollen. Herfra tilbage til Male nordatollen.
...Derefter boede jeg 3 dage på en lille ø, der hedder Bathala på østsiden af Ari-atollen. Her var sproget tysk, da der hovedsagelig var tyskere, svejtsere og østrigere.

...Abstract: In Christmas 2000 I spent 14 days in The Maldives, 9 days as liveaboard on MV "Keema" and 3 days on the island Bathala on the eastcoast of the Ari Atoll.
...9 nice days with 12 nice brits.


MV Keema.

Dagbog

...Den 19. dec. 2000 - dyk nr. 162-165.
...Første dyk på Furana Thila på Male Nordatol, derefter de næste 3 på Male Sydatol, og så direkte over til Ariatollen som vi nåede først på eftermiddagen d. 20. dec.
...På dette tidspunkt var min værste frygt efterhånden blevet til vished - Korallerne var døde!
...Jeg så på hele turen kun meget få og meget små levende rester af hårde koraller. På meget få og strømstærke korridorer, hvor "El Niño" ikke kunne slå igennem, var der enkelte blødkoraller tilbage. Her kunne man endnu se stimer af Anthias (dem der ligner guldfisk), hvor karakterfisken på de døde steder var stimer af de blå Redtooth Triggerfish.
...Det var et deprimerende syn, jeg kommer der aldrig mere. Men der var stadig fisk - trods alt.


Honeycomb Moray Eel.
Netmuræne.

En lille begyndelse til en Gorgonia samt de grønne Tunicates på en baggrund af farvede svampebelægninger.

Fimbriated Moray Eel.
Gul Muræne.

Om natten folder nogle af de nataktive Tubastraea koraller sig ud.

... 20. dec. - Dyk 166-173.
...Vi er nu nået til østsiden af Ariatollen med bl.a. Mushimasmigili thila - også kaldet Fish Head. Her står en fast bestand af Gray Reef Sharks. Vi så dem; men her - som på hele turen - var sigten meget lav, så billederne er ikke værd at vise, da hajerne holdt sig ude på 10 m afstand.
...Derefter sejlede vi over til vestsiden af atollen, og dykkede 21.-23. dec. Her var der til gengæld i kanalerne med stærk strøm en del gode steder med blødkoraller og tilhørende Anthias.

Napoleon Wrasse.
Han er over en meter lang, så han tør godt komme tæt på.

Oriental Sweetlips.

Abstract: Dec. 20. we reached the Ariatoll, and the visibility was still very poor, and the corals were still very dead, except in some few channels with strong currents. There we saw some softcorals in the caves, but no living stonecorals.
A depressing sight.

Soft Coral.

Clown Triggerfish.

... Den 23. dec. Dyk 174-176.
...Vi nåede til Maaya Thila inde midt i Ariatollen og dykkede på den 3 gange - og den var det værd. Den ene gang var et natdyk, hvor vi med det samme havnede i en stor flok jagende Hvidtippede Revhajer, det var ret vildt, og oplevelserne fortsatte i en lind strøm, ufatteligt store Stingrays(pilrokker), jagende kæmpemuræner, Stonefish, Skildpadder, Rejer o.s.v. Dyrene kom utroligt tæt på os, formodentlig fordi de ikke kunne se os; men kun vores lygter, og lys er de ikke bange for.
...Det vildeste natdyk jeg endnu har oplevet.

Whitetip Reefshark.

Painted Anglerfish.
Find it, it's black with white markings.

Stonefish.

Seastar.

Whitetip Reefshark.

Painted Anglerfish.
A beautiful and quite large specie - 20cm.

Bearded Scorpionfish.

Seastar.

Abstract: Dec. 23. we came to Maaya Thila in the middle of the Ariatoll where we dived 3 times. And it was worth it. On the nightdive we plunged right down in the middle of a hunting pack of Whitetip Reefsharks. They swam quite close to us, probably because in the dark they only see our torches. Awesome! And furthermore there were huge Stingrays, hunting Moray Eels, Turtles, Stonefish and a lot more. The wildest nightdive I ever had.

... Den 24. dec. Dyk 177-180.
...Efter et dyk på Halaveli vraget, sejlede vi op til Kuramathiatollen med Hammerhead Point - no hammerheads!
Den 25. var vi tilbage på Male Nordatol, hvor vi dykkede Boduhithi Thila, og her var turens andet højdepunkt. Hmm - kan man sige det om dykning?
...Lige før vi nåede thilaen (det er et rev, der ligger 5-10 m under overfladen), så vi på 3 m vand en halv snes Mantaer, der fouragerede. Og så var det ellers bare finner og maske på, et kamera i hånden og så udenbords. Disse utroligt smukke og graciøse dyr lod os svømme sammen med dem i en halv times tid, det var en stor oplevelse.


Abstract: Dec. 24. just before arriving Boduhithi Thila we spotted several Mantas feeding on 3 m water. They allowed us to schnorkel with them about 30 min. A beautiful experience.

... Den 26. dec. Dyk 181 - 185.
...Occaboli Thila i nærheden af Male var et virkelig godt sted, med mange blødkoraller og Anthias (guldfiskene) som karakterfisk, hvor der på de døde arealer altid sås de blå Redtooth Triggerfish.
Her blot nogle stimefisk.

Bluestriped Snapper.

Yellowfin Soldierfish + 1 Bronze Soldierfish.
Oriental Sweetlips.
Bigeye Trevally.

Goldspot Emperor.

Yellow Sweepers.
Schooling Bannerfish.
Yellowback Fusilier.

Abstract: Dec. 26. Occaboli Thila near Male was a beautiful place with Softcorals and Anthias.
Here some schooling species.

... Den 28. dec. Dyk 186 - 191.
...De sidste 4 dage tilbragte jeg på øen Bathala på nordøst-randen af Ari-atollen. Man flyver derover fra Male i en Twin Otter vandflyver med plads til 15 passagerer.
Øen er ca. 100 m i diameter, træbevokset på midten og hvidt koralsand og smaragdgrønt vand udenom. Hotelkomplekset består af behagelige hytter inde under træerne. Det er alt, så hvis ikke man er dykker, er der kun stranden og bøgerne tilbage. De indfødte bor på deres egne øer, og må ikke forurenes af vestlig kultur - undtagen af vores penge, de er jo muslimer. Der er afsindigt dyrt derude, fx. koster 1,5 l nødvendigt drikkevand 3 US Dollar. Og hele turen kostede 35.000 kr.

The Jetty - anløbsbroen.

The rooms are huts - hytteværelserne.

Emperor Angelfish.

Powderblue Surgeonfish.

Hawksbill Turtle.

Banded Boxer Shrimp.

Special Pages:

Anemonefishes.

Butterflyfishes (Sommerfuglefisk).

Flatworms & Nudibranchs (Fladorme & Nøgensnegle).


Bathala.

The beach.

Maldives Anemonefish.

Round Batfish.

Bignose Unicornfish.

Reef Octopus.

Spiny Lobster.

Abstract: Dec. 28. I flew to Bathala Island on the eastcoast of the Ari atoll, where I spent the last 4 days. It's a nice tropical island where you can dive, lie in the sand or read - nothing else. But the diving on the neighbouring reefs and thilas was good.

=> Emergency Exit...hvis du er faret vild ;-)