The Red Sea

The divecamp Marsa Shagra - October 2003.

Fra d. 28. okt. til 4. nov 2003 var jeg igen på dykkercampen Marsa Shagra, der ligger 30km nord for Marsa Alam i den sydlige del af Egypten. Jeg var der også i år 2000, og jeg syntes det godt kunne tåle en gentagelse.
Campen ligger helt alene i ørkensandet og ud til Rødehavet. Det normale er truckdives, dvs. man kører på en lastvogn op eller ned langs kysten og dykker på de pragtfulde kystrev, eller bådture til Elphinstone eller Dolphin Reef.

Abstract: I revisited the divecamp in Marsa Shagra, I like it!


Dygonger.

For nu at begynde med det bedste for mig, så opnåede jeg den oplevelse at dykke med dygongerne i Marsa Abu Dabbab.
Dygonger er søkøerne i det Indo-pacifiske havområde, som til forskel fra manaterne i Caribien har kløftet hale, hvor manaterne har spadeformet hale og er noget mindre. Disse her er kæmpestore - vel et par meter og sikkert tonstunge - næsten.

Abstract: The main feature and the great experience for me was the dugongs in Marsa Abu Dabbab. The seacows in the Indo-pacific area are called Dugongs. They are different from the Manatees in The Caribbean waters by having a clefted tail in stead of a spadeformed. And they are bigger - 2½m and 500kg.


.

.

.

.


Suppeskildpadder.

På dansk har vi desværre kun det frygtelige navn suppeskildpadder for disse vidunderlige skabninger, som på engelsk hedder Green Turtles. Det er et mere sigende navn, idet de er planteædende, og i dette tilfælde græssede sammen med dygongerne.
De er meget store - over 1 meter og næsten et halvt ton på vægten. Læg iøvrigt mærke til sugefiskene under bugen, de får sig et dovent lift og er klar til at snuppe, hvad skildpadden måtte hvirvle op.

Abstract: These Green Turtles were grazing alongside the Dugongs. They are about 1 meter in length and weighing several hundred kilo.
Note the Remoras under its belly, ready to snatch what ever might be stirred up.


Green Turtle.

Green Turtle.


Karetteskildpadder.

De hedder på engelsk Hawksbill Turtles, og "høgenæbbet" er let at se på disse billeder. Det er en væsentlig mindre skildpadde - vel ikke over 80cm og sikkert ikke tungere end 100kg.

Abstract: These charming creatures are Hawksbill Turtles, a much smaller turtle than the green ones: less than 80 cm and not over 100 kg.

Karetteskildpadderne spiser koraller, hvad man kan se herover - læderkoraller og blødkoraller.

Den til venstre havde lige fundet en omkringdrivende stump af en blødkoral, og jeg lå og betragtede den mens den tyggede og tyggede til slimdelen af korallen drev den ud af mundvigene. Den har vel så tilbageholdt det, den kunne bruge?

Abstract: Hawksbills are coral-eaters, and this one has just found a bit. By chewing on it, it separates the mucus from the more digestable components. On the left hand picture you can see the mucus ooze out from its beak.


Delfiner.

Dolphin House er et hesteskoformet rev, der ligger 20km syd for Marsa Alam og 8 km fra kysten. Den indvendige bredde af hesteskoen er 300m med en dybde på 12m, og den inderste halvdel er forbudt område for skibe, gummibåde og dykkere med SCUBA udstyr, kun snorkling er tilladt.
Her holder en stor flok Spinner Dolphins til, de er ret små - 1,5m og 75kg; men der var mange, jeg syntes, der var delfiner overalt - måske 50. Når man ligger og venter i overfladen, kommer de op og hilser på en, ellers kan man se på, at de leger - sommetider med bugen mod hinanden :o)


Foran indgangen til hesteskoen står der en halv snes koraltoppe på 20-50m bredde. Indeni dem er der huleagtige kanaler med jævnlige "ovenlysvinduer". Det er meget svært at få ordentlige billeder herinde, pga. de mange dykkere, der hvirvler bundslammet op.
På et andet rev var der et hurtigt og lidt fjernt besøg af en Bottlenose Dolphin, altså en "Flipper" delfin. Til forskel fra spinnerne er denne 2-3m lang og kan veje et halvt ton. Læg mærke til længden og tykkelsen af snuden på de to arter.

Abstract:Dolphin House is a horseshoe shaped reef, and the inside is a protected area - meaning no ships nor SCUBA divers only snorklers. This is the home of large pod of Spinner Dolphins


Longfin Batfish.


Fisk jeg mødte.

.


Sixstripe Soapfish.

Regal Angelfish.

Emperor Angelfish.

Male Bullethead Parrotfish.

Female Ember Parrotfish.

Picasso Triggerfish.

Blue Triggerfish.

Sohal Surgeonfish.

Arabian Surgeonfish.

Giant Squirrelfish.

Long-jawed Squirrelfish.

Bird-nose Wrasse.

Lunartail Wrasse.

Checkerboard Wrasse.

Slingjaw Wrasse.

Common Lionfish.

Clearfin Lionfish.

Yellowfin Goatfish.

Onespot Snappers.

Banded Snake Eel.

Spotted Snake Eel.


Specialsider:

Anemonefisk.

Sommerfuglefisk.

Fladorme & Nøgensnegle.Farvel for denne gang!

=> Emergency Exit...hvis du er faret vild ;-)