Shark School - The Red Sea 2008Red Sea Diving Safari
afholdt årets Shark School 23. - 26. nov.
Det foregik med et introduktionskursus den første aften og dernæst 3 dage med dykning på Elphinstone med efterfølgende evaluering og forelæsning. Lederen af kurset var Dr. Erich Ritter - en amerikansk forsker i hajpsykologi. Jeg skal love for, han fik skudt alle de vedholdende myter om hajer ned. og han lærte os hvordan vi skulle opføre os overfor hajerne.
Jeg havde omgående meldt mig til i foråret, da kurset blev udbudt, og jeg fik indfriet alle mine håb om at lære om og svømme med Oceanic Whitetip'erne.
Campen hvor vi boede og hvor kurset blev afholdt var Marsa Shagra lidt nord for Marsa Alam. Siden jeg sidst var her, har de bygget en ny restaurationsbygning, og jeg skal love for, at der ikke meget spejderliv tilbage, hvad forplejning angår. En katedral i sten og marmor og en buffet der er et internationalt hotel værdigt - det var mums!
Men som billedet viser, er teltene der stadig (;o)

Elphinstone Reef.

Elphinstone ligger 12 km fra kysten ud for Marsa Shagra og 30 km nord for Marsa Alam. Det er et 300 m langt rev, der kommer med næsten lodrette vægge nede fra 100 m dybde, og da det står helt alene, tiltrækker det storvildtet ude fra det åbne hav.
Og det var så her, jeg håbede at møde disse Oceanic Whitetips, som det hele drejede sig om for mig. Det lykkedes mig at optage en hel del videoclips, som jeg har stykket sammen til en helhed.

Video med Oceanic Whitetips.


Elphinstone Reef.

Dr. Erich Ritter. (til højre :o)

Oceanic Whitetips.
Billedet herover blev bedømt som værende blandt de 5 bedste i en international foto konkurrence udstedt af Colona Group.


Vi lærte jo godt nok at opføre os korrekt sammen med hajerne; men en hollænder blev så forskrækket, da hajen dukkede op lige bag ham, at han slog til på dens snude. Den reagerede lynhurtigt med at nappe ham i begge hænder, og da han reagerede ligeså hurtigt med at trække dem tilbage, fik han nogle dybe flænger i dem begge. Han blev kørt til Hurgada for at få sårene syet sammen igen. Jeg lå lige i nærheden af ham og fulgte hajen med øjnene og så de to hurtige nap, hvorefter den svømmede ligeså roligt videre. Den var nu utroligt sød og nysgerrig og legede med os i en halv time.


Copyright SharkSchool TM
På et tidspunkt var Erich Ritter og jeg alene sammen med hajen - noget dybere end de andre. Så mens jeg filmede Erich og hajen, fotograferede han hajen og mig, og dette er resultatet.

Abu Dabbab.

Jeg besøgte også Marsa Abu Dabbab, hvor jeg sidste gang svømmede med søkøer. De var nu ikke hjemme den dag; men det var til gengæld et par grønne skildpadder. De er over en meter lange og æder af ålegræsset ligesom søkøerne.


Remoras er meterstore fisk med en sugeskive oven på hovedet, hvormed de suger sig fast på større fisk og dyr. Jeg har endda set dem forsøge sig med dykkere - det ser ret morsomt ud. De gør nu ingen skade, de får sig blot et gratis lift.
De kan ses på videoen med skildpadderne.

Video med de grønne skildpadder.


Black Coral.

Stone Coral. - den stod her sikket allerede da Moses kom forbi :o)


...og så lidt fladfiske-tosomhed på højkant.


Masked Butterflyfish and Red Sea Bannerfish.

Pinnate Batfish


Og her kan du også få et par flade. (;o)

=> Emergency Exit...hvis du er faret vild ;-)
h=130 Height=30 Border=0"> => Emergency Exit...hvis du er faret vild ;-)