Mabul/Sipadan April 2000


I påsken tog jeg til Borneo, og havde bedt Atlantis Rejser booke mig på selve Sipadan; men der var allerede optaget, så jeg kom til at bo på Mabul, hvor jeg så kunne komme til at dykke på Sipadan dagligt.
Hvor var det utrolig heldigt!
Om eftermiddagen påskedag da vi lige var taget tilbage til Mabul, slog en flok muslimske terrorister til, og tog alle ,der boede på Sipadan, som gidsler - de stakkels mennesker blev først frigivet mange måneder senere.


At bo på Mabul viste sig at blive den vidunderligste og mest luksuriøse dykkerferie, jeg hidtil har haft. Der er en sværm af tjenende ånder, der med smil og venlighed gør alt arbejdet for en. Hotellets navn er "Sipadan Water Village", og dets politik er, at dykkeren kommer for at dykke, resten skal personalet nok tage sig af. Det gælder i sådan grad, at man kan krænge udstyret af sig i båden efter et dyk og gå op for at drikke te, og næste gang du går ned i den båd du er booked til, er alt dit gear monteret og klar. Det skyldes, at dykkercentret er utrolig godt drevet, der er fantastisk godt styr på alting.
Jeg bliver nødt til også at nævne maden, det var et fantastisk velsmagende asiatisk køkken - smukt anrettet og meget varieret.
Dykkercentret med nogle få af deres mange djævelsk hurtige glasfiberbåde ses her til højre - Sipadan nås på under en halv time.Det er Sipadan i horisonten.

Hotellet er indrettet som en landsby med hytter på pæle og forbundet med gangbroer. Nedenunder er der sandbund med koralhoveder og hele den dertilhørende fauna. Paradisisk ro uden radio eller fjernsyn.
14 dage koster 20.000 kr og jeg vil stå inde for, at det er hver krone værd.
Den sidste ø vi dykkede på hedder Kapalai, det er nærmest kun en sandrevle, der kun er tør ved lavvande. På den er der bygget nogle huse på pæle. Kapalai og Mabul hæver sig fra fastlandssoklen, og er ret lavvandede områder - kun Mabul har et enkelt drop-off (lodret koralvæg).
Sipadan derimod er en oceanisk ø, og altså hæver sig op fra oceanbunden - drop-offs hele vejen rundt.
Det giver sig også udslag i faunaen, som jeg vil vise, hvor Sipadan er de store dyrs og de dramatiske vandskabers domæne, og Mabul/Kapalai er et eldorado for de små tings vidunderlige charme.
Ideel kombination!
Lad os se på nogle af de store ting, som Sipadan er så berømt for.

For at hindre nedslidning af øen måtte vi ikke gå i land, når vi ikke boede der. Vi blev herude på revet og dykkede - her er det Barracuda Point.

Meterlange Barracudaer...
... i enorme stimer.

Giant trevally - over en meter lang.

Humphead Parrotfish - bliver også over en meter lang, og så går de i meget store stimer, det er meget imponerende.

Disse knap 2m lange Hvidtippede revhajer er vidunderligt graciøse.

Green Turtle ca. 1.5 meter lange!

Enorme suppeskildpadder på flere hundrede kilo.

Hawksbill Turtle

De lidt mindre og elegante caretteskildpadder.


Som sagt er Mabul og Kapalai et eldorado for den, som lige har købt nærlinser, eller har opdaget de små dyrs charme. Navnene er engelske, både fordi det er dem man bruger derude, og fordi de mig bekendt ikke har danske navne.
Sommerfuglefisk (Butterflyfish) og Anemonefisk har jeg alle samlet på specielle sider under disse links:
Sommerfuglefisk.
Anemonefisk.


Guiderne var trænet af Yoshi, en japansk marinbiolog og mesterfotograf, til at finde alle de interessante småting, så vi fik virkelig lært at bruge vores øjne på en ny måde. Først en serie af de centimetersmå og meget sky Gobies.


Redfire Dart Goby

Scissortail Dart Goby
Dart gobierne lever ikke i symbiose med en reje, som shrimp gobierne gør. Disse to så forskellige arter lever sammen på den måde, at rejen, der ser dårligt, bygger og vedligeholder hulen i sandet, og gobien, der ikke kan grave, holder vagt. Smart!

Blackray Shrimp Goby

Blotched Shrimp Goby

Pinkbar Shrimp Goby.
Læg mærke til den mørke reje, der dækker for halen.


Rejerne er vanskelige fotomodeller, for enten er de millimetersmå og utrolig godt kamufleret, eller også er de helt gennemsigtige. Undtagelsen er mantisrejen herunder, den er 25cm lang, og kan levere dyreverdenens hurtigste og kraftigste boksestød med sine albuer, så igen - nix pille! Den kan nemt knuse en finger.


Smashing Mantis Shrimp


Anemone Commensal Shrimp

Bubble Coral Shrimp


Der er et utal af Nøgensnegle og Fladorme, og det blev en hel sport at finde så mange som muligt. Jeg fandt sågar en, der var i færd med at lægge æg. De er meget farvestrålende, hvilket betyder: Jeg er giftig!
...og så kender jeg hverken danske eller engelske navne på de enkelte, kun fællesbetegnelsen. Et billede af hver art er samlet i linket herefter:
Nudibranchs and Flatworms.


Søstjernerne er også meget smukke og varierede; men jeg har ikke kunnet finde nogle navne, det er altsammen:.....Sea Stars


I skorpionfiskefamilien har de alle uhyre giftige finnespidser, og så er de utrolig godt kamufleret. Det ser ikke umiddelbart sådan ud for papirfiskenes vedkommende; men de flygtede, da vi kom for tæt med kameraerne. De er papirtynde og sidder ellers på de rette farver og svajer som noget dødt noget.......og haps!

Bearded Scorpionfish.

Common Lionfish.

Spotfin Lionfish

Reef Stonefish.

Red Paperfish.

White Paperfish.

Frogfishes/Anglerfishes/Tudsefisk

Her kommer der også nogle kamuflagespecialister. Konturen af fisk er helt opløst, farven tager de efter omgivelserne, og når de så sidder og vimrer med et lille ormelignende vedhæng på næsen - ja så er de små fisk i fare, hvis de tror det er frokost tid. Det er det også; men for tudsefisken.

Gray Anglerfish.

Red Anglerfish.

Rust Anglerfish.

Yellow Anglerfish.

Blæksprutter

Den ottearmede herunder var omkring en meter stor, den tiarmede til højre nogenlunde det samme. Selv på den tiarmede ser man kun de otte, for de lange fangarme er skjult inde bag dem. De kommer kun frem, når de med lynets hast fanger deres bytte.

Reef Octopus.

Den lille Pragt-blæksprutte er ikke større end en knytnæve. Den svømmer ikke rundt som de andre; men vralter langsomt hen over bunden, mens et festfyrværkeri af farver flimrer hen over dens krop som en lysreklame. Pludselig, mens jeg lå og beundrede den smukke skabning, var det som om den næsten eksploderede, idet den fangede en lille fisk på en brøkdel af et sekund.
Her skulle man have haft et videokamera!


Reef Cuttlefish.

Flamboyant Cuttlefish.

Muræner


Fimbriated Moray Eel.Fimbriated Moray Eel.

Jeg kan så godt lide Muræner. Er de ikke søde?

Giant Moray Eel.

Whiteeyed Moray Eel.

Ribbon Eel.

Lidt forskellige fisk.

Til venstre to farvestrålende aftrækkerfisk 30-40cm lange. Øverst til højre en 5cm høgefisk der er vanskelig både at finde, fordi den skjuler sig inde i en stor rød koralbusk, og vanskelig at fotografere netop fordi den skjuler sig dybt inde i en stor rød koralbusk.

Striped Triggerfish.

Clown Triggerfish.

Longnose Hawkfish.

Til sidst farvel og et kys fra en Harlequin Sweetlips :-)

=> Emergency Exit...hvis du er faret vild ;-)